Skal en hjemmehjælper hjælpe med tandbørstningen?

26 februar, 2014

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

Spørgsmål:

Skal en hjemmehjælper hjælpe den ældre med at få børstet tænder?

Datteren

 

Svar:

Hej ’Datteren’,

Lad mig prøve at svare dig: Hvis man er en borger, der modtager hjælp fra kommunen, og hvis man ikke selv kan børste sine tænder, uanset om det er protese eller egne tænder, så skal medarbejderen hjælpe borgeren med det. At holde sine tænder og mundhule velplejet er lige så vigtig en ting, som at holde sin hud tør og ren. På den måde bliver selve tandbørstningen en del af den personlige pleje.

Ønsker en borger ikke hjælp til dette, bør man som hjælper altid tale med borgeren om, hvordan det går med tænder og mundhule og om, hvor vigtig den daglige tandpleje er for borgerens almene helbredstilstand.

For nogle mennesker er det meget grænseoverskridende at lade andre pleje deres tænder og mund. Det kan være meget privat. Alligevel bør man som borger bede om hjælp til dette, hvis man ikke selv kan, da det vigtigt for helbredet og samtidig er en del af hjælperens arbejde. Det er nok mere borgeren, der vil opleve det som grænseoverskridende, end det er medarbejderen.
Med venlig hilsen,

Marian Hvolby,
Social- og sundhedsassistent.

 

Se flere spørgsmål og svar i brevkassen