Er fluor i tandpasta farligt?

01 maj, 2014

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

Er-flour-i-tandpasta-farligtDe fleste tandpastaer på det danske marked indeholder stoffet fluor også kaldet ”fluorid” i fagsprog. Stoffet er effektivt i forhold til at forebygge caries, ”huller i tænderne”.

Fluorid er effektivt i forhold til at forebygge caries, ”huller i tænderne”. Dette faktum er gennemtestet og veldokumenteret. Ifølge lektor på institut for Odontologi på Aarhus Universitet, Alan Richards, har langt færre huller i tænderne i dag, end for 30 år siden.

Udviklingen er den samme i alle de lande, hvor man i dag bruger fluortandpasta. Fluorid er ikke farligt, fordi der kun er små mængder i tandpasta. En almindelig tube tandpasta på 100 g må kun indeholde 0,15 g fluorid. Det betyder, at man skal spise hele tuben på en gang, før man får ondt i maven. Og man skal helt op på 6,5 tuber på én gang, før der kan være tale om en reel forgiftning.

Det er den gamle huskeregel, man skal bruge, når man skal doserer tandpasta til børn. Den mængde, der skal bruges, må ikke overstige, hvad der svarer til, hvad der kan ligge på barnets lillefingernegl. Den
samme doseringsregel kan bruges af voksne.

Der er heller ingen sammenhæng i mellem kræft og fluorid. Det har forskning fra USA og England vist. Så børst endelig videre med fluortandpasta!