Omsorgstandpleje

Behandlinger i omsorgstandplejen.

Behandlinger

Omsorgstandplejen er:

  • forebyggende og vedligeholdende
  • efter behov: behandling af henholdende eller af palliativ karakter
  • behandling baseret på realistiske behandlingsbehov
  • opsøgende og regelmæssige undersøgelser,

og fordelene for borgeren ved behandling skal klart overstige ulemperne.

 

Behandlingerne i omsorgstandplejen

De mest almindelige behandlinger i omsorgstandplejen er: undersøgelse, tandrensning, fyldninger, protesekorrektioner, protesereparationer og tandudtrækninger.

Behandlingsmæssigt omfatter omsorgstandplejen derfor kun nødvendige istandsættelser af tandsættet. Og i det omfang behandlingen ydes i borgerens private hjem, er mulighederne begrænsede.

De fleste kommuner har udarbejdet en kvalitetsstandard for omsorgstandpleje, der specificerer de ydelser man modtager når man er tilmeldt ordningen. Kvalitetsstandarden for omsorgstandpleje findes typisk på kommunens hjemmeside.

 

Hvor kan man blive behandlet og hvem foretager behandlingen?

Behandlingen ydes på en kommunal tandklinik, i borgerens private hjem eller fx i et klinikrum på et plejecenter. Behandlingen udføres i langt de fleste tilfælde af særligt trænet tandplejepersonale fra den kommunale tandpleje. Der er pr. 1. januar 2018 igen indført fritvalgsordning for omsorgstandpleje. Læs mere i ‘Bekendtgørelse om tandpleje’.

Alle behandlinger i omsorgstandplejen udføres med særlig hensyntagen til, at patienterne behandles i deres egne omgivelser uden for klinik, at de typisk aldersmæssigt vil være ældre / gamle, og at de ofte ikke vil være fuldt normalt fungerende enten fysisk og/eller psykisk.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Brevkasse

‘Spørg Johan’ og få svar.