Vælg rigtig tandbørste, når du skal børste tænder på andre

01 juni, 2014

At skulle børste tænder på en anden person er en tillidssag, og det kan være grænseoverskridende for den person, der skal modtage hjælp til tandbørstningen. Det er specielt to faktorer, som det er vigtigt at være opmærksom på i forhold til tandbørstningssituationen:

For det første skal oplevelsen for den person, som skal have børstehjælp, være forbundet med så lidt ubehag, som det er muligt.

For det andet skal ”tandplejeværktøjet” være i orden, så hjælpen kan udføres med et effektivt resultat. Løsningen kan i begge tilfælde være, at man anvender en tandbørste af typen blød (”soft”) og med et lille børstehoved. Er tandbørsten for hård, er det ubehageligt at få børstehjælp, da man som modtager af børstehjælp ikke selv kan regulere trykket, hvormed der børstes. Har man skrøbelige tænder eller en grad af tandkødsbetændelse – hvilket mange plejehjemsbeboere har – er det ekstra ubehageligt at få børstet tænder med en hård børste. En hård tandbørste kan desuden skade tandkødet.

Tandbørstehovedet skal være lille af to årsager:

Dels for at den person, som står for udførelsen af tandbørstning, har et godt overblik over arbejdets udførelse.

Og dels for at sikre, at modtageren af børstehjælpen ikke får den ubehagelige følelse, som kan opstå, når et for stort tandbørstehoved kommer for langt bagud i mundhulen.

En el-tandbørste kan være en god løsning, da den opfylder begge kriterier. Kan man ikke lide at bruge el-tandbørste, findes der mange forskellige, manuelle tandbørster på markedet, som opfylder kravene.

Kilde: Voksentandplejen, Københavns Kommune.