Spørgsmål:

Hejsa.
Jeg havde i 11-12 år år ikke kunne børste tænder da lyden fra tandbørsten fik min tunge til at presse imod mine tænder som en eller anden form for tics. Jeg har nogle psykiske lidelser. men jeg er endelig blevet i stand til at ignorere lyden imens jeg børster tænder. MEN mine tænder har det ikke så godt den dag idag. de har sorte pletter og jeg tror at de fleste af dem er knækket.

Mit spørgesmål:
Er om der er håb for mine tænder, hvad skal jeg gøre og hvad vil det koste?
Mvh Mathias 23 år

 

Svar:

Kære Mathias

Tak for din mail.

Jeg er glad for at du skriver, at du har fundet en metode som gør det muligt for dig at børste dine tænder igen. Du spørger ind til, om der er håb for dine tænder. Det er for mig, så godt som umuligt at afgøre/svare konkret på dit spørgsmål, da det ville kræve at jeg eller en anden tandfaglig person havde foretaget en klinisk undersøgelse af dit tandsæt, herunder med røntgenbilleder, for at fastslå status ift. caries (huller i tænderne) og knogleniveau (parodontose). At du skriver at der er sorte pletter på dine tænder, tyder på at du har en del huller i dine tænder og beskrivelsen af de knækkede tænder, indikerer at du nok har behov for en lidt større tandbehandlingsseance.

Mit første råd til dig vil være at opsøge din/en tandlæge og bede om et overslag (på baggrund af en klinisk undersøgelse). Herefter vil jeg foreslå, at du besøger en anden tandlæge og tager det overslag du fået med, på denne måde kan du få to af hinanden uafhængige individuelle vurderinger af, hvad der skal i din mund (herunder kan der også være prisforskel).
Mit andet råd til dig, vil være at sætte fuld fokus på at opretholde en daglig effektiv/ordentlig mundhygiejne, dvs. grundig tandbørstning 2-3 gange dagligt langs tandkødsranden, suppleret op med brug af enten tandtråd eller små mellemrumstandbørster, alt efter hvor store mellemrum du har imellem dine tænder. Eftersom du allerede har en del caries (huller), samt knækkede tænder, er der stor risiko for yderlige eskalering/udvikling af sygdom i dine tænder/tandkød. Du kan til en hvis grad, stoppe, holde tand og tandkødssygdom i “skak” hvis du opretholder en daglig effektiv/ordentlig mundhygiejne. Tal med din læge/tandlæge om det ville være en god ide at du får ordineret “Duraphattandpasta! (som er en receptpligtig højfluorid tandpasta til personer som er i øget risiko for at udvikle caries).

Jeg håber mit svar kunne hjælpe dig.

VH. Johan
Tandplejeinformation
spoergjohan@tandplejeinformation.dk