Mundpleje på den svage og afkræftede borger i palliativt pleje

Indtagelse og lysten til mad og drikke vil gradvis mindskes jo længere borgeren er i et palliativ forløb. Når væskeindtaget reduceres, følger oftest mundtørhed. Mundtørhed kan også være et resultat af andre tilstande bl.a. medicinindtag og strålebehandling. Mundtørhed er en yderst ubehagelig tilstand, som kan medføre flere forskellige typer af gener i mundhulen. Sår og rifter på læber og mundslimhinder, samt udvikling af svamp i munden, er nogle af de symptomer, som blandt mange andre, kan opstå i forbindelse med mundtørhed. Det er derfor meget vigtigt at lindre for mundtørhed ved dagligt at sørge for at fugte og smøre munden med lindrende præparater.
Foruden lindring af generne er hjælp til daglig renhold af naturlige tænder og protesepleje meget vigtig.

 

Tandplejeinformation har følgende råd vedr. mundpleje på palliative borgere:

– Fortæl borgeren, hvad der skal ske, også borgere der ikke er ved bevidsthed.
– Sengeliggende eleveres op for nemmere inspektion af mundhule.
– Brug evt. en lille lygte.
– Dokumentér dine iagttagelser.
– Vær opmærksom på fejlsynkning (Dysphagi) og undgå større mængder af vand i forbindelse med tandbørstningen.
– Har borgeren naturlige tænder, anvendes en ekstra blød tandbørste (min. soft) med et lille børstehoved eller en speciel tandbørste.
– Anvend en mild og skumfattig tandpasta.
– Børst med cirkulære bevægelser langs tandkødsranden.
– Vær lydhør over for borgerens ønsker og hold gerne pauser.
– Har borgeren del- eller helproteser, skal disse tages ud og børstes dagligt. Er borgeren meget svagelig og eller mundtør, kan det være – tilrådeligt, at borgeren ikke har proteserne i munden hele tiden. Om natten bør rengjorte proteser opbevares uden for munden.
– Ved mundtørhed smøres munden med en uparfumeret læbepomade og mundens slimhinde fugtes flere gange dagligt med vand eller saliva gel (kunstig spyt).

 

Er du i tvivl om hvordan du, som social-og sundhedspersonale, bør forholde dig og eller udføre den daglige mundpleje på palliative borgere, bør du kontakte jeres lokale omsorgstandpleje. Du kan også skrive til Tandplejeinformations brevkasse, hvis du har specifikke spørgsmål om mundpleje: spoergjohan@tandplejeinformation.dk

 

Se den printvenlige plakat her