Spørgsmål:

Hej, min yderste kindtand “brænder” når jeg drikker vand. Har for 3 måneder siden fået lavet en plastfyldning da den var knækket midt over og jeg havde mistet den ene halvdel. Tanden irretere mig dog stadig voldsomt, og kan se den er gul. Havde efterspurgt om den bare skulle rives ud da jeg er studerende og helst ikke ville spilde mine penge. Var så nede for et par dage siden, da jeg ville ingive en klage over den behandling jeg havde fået, da jeg føler det kun er en lappe løsning og denne tand kan koste mig dyrt. Blev spist af med at den kan gøre ondt i flere år efter og at det gule jeg har kun er begyndene carries og at det derfor aldrig vil komme på tale at den skulle rives ud eller laves da det gør man først når der er “rigtigt” hul. Der blev talt om mulig rodbehandling, og at han synes jeg skulle skaffe nogen penge og få lavet nogen andre ting han mente var mere nødvendige.
jeg føler jeg står med en tandlæge der ser muligheden i god forretning og ikke tænker på mig som menneske der skal have gode tænder.

Jeg har i mit “tidligere liv” haft et slemt misbrug, og ikke passet særligt godt på¨mine tænder, og har derfor smidt mange penge afsted på tænder på meget kort tid. Det er dog lavet om nu, undgår sodavand i daglig dagen, børste mine tænder 2-3 gange om dagen og det har jeg også gjort efter jeg fik lavet denne pladsfyldning. Skal selvfølgelig ikke for det til at fremstå at min tand børstning er perfekt, men er blevet meget bange for tanken om et liv uden mine egne tænder. Men kan der være hold i de ting han siger? Kan den gøre ondt i flere år efter, og hvis ja kan det så være rigtigt jeg ikke kan kræve en tandudtrækning ? burde jeg klage ?

Mvh Mike

 

Svar:

Kære Mike

Først og fremmest tak for din mail. Jeg skal prøve at svare så godt jeg kan på dine spørgsmål.

Jeg vil starte med at fortælle dig, at det altid er vanskeligt at komme med fuldstændige konkrete råd/anbefalinger, når det drejer sig om beskrevne tilstande i munden på en anden person, da dette ville kræve at jeg eller en anden tandfaglig person havde foretaget en klinisk undersøgelse af din mund/tænder/kæbe, herunder med røntgenbilleder. Jeg kan derfor kun giver dig nogle anbefalinger på baggrund af de tilstande du henviser til i din mail.
Det er korrekt, at der kan være gener fra en tand der har fået lavet en stor fyldning, et godt stykke tid efter fyldningen er lavet. (især hvis det er tæt på nerven). At der kan gå flere år med gener, syntes jeg lyder lidt voldsomt og alene det faktum, at du til stadighed oplever gener fra tanden, syntes jeg er nok indikation for, at der bør ses på tanden igen. Hvis fyldningen som sagt er meget stor og derfor genere tandens nerve, kan en rodbehandling være en løsning. Hvorvidt din nuværende tandlæge tænker i økonomiske baner, kan jeg ikke udtale mig om. Gullige/lysebrune pletter, kan tyde på begyndende caries. Alt efter hvor “langt” det konkrete cariesangreb er nået ift. en specifik tand, beror det på en individuel vurdering og der skal laves en fyldning, eller om man vil se om det er muligt at forebygge /standse caries ved hjælp af fluorpræparater og god sufficient mundhygiejne/pleje.

Opsummerende:
Der kan være hold i din ting din tandlæge siger, men jeg vil anbefale dig følgende:

I første omgang tænker jeg ikke, at der er grundlag for en klage. Jeg vil anbefale, at du opsøger en anden tandlæge og beder om en vurdering af hvad vedkommende tænker løsningen kan være for dig, og sammenhold så denne løsning/vurdering, med den du har fået fra din egen tandlæge. Du bør ikke gå rundt og have gener fra din tand. (Det kan være der en utæthed i fyldningen, det kan være tanden skal rodbehandles, der er flere muligheder). I sidste ende kan du godt fastholde at få trukket din tand ud, men jeg vil absolut anbefale dig, at du bevarer din tand om overhovedet muligt.
Du skriver at du tidligere ikke har haft så meget fokus på din mundpleje. Det lyder yderst fornuftigt, at du har øget fokus på din daglige mundhygiejne. Børst tænderne, minimum 2 gange, gerne 3 gange (da du er i risiko for yderligere tandgener, grundet din fortid), langs tandkødsranden og suppler med enten tandtråd eller mellemrumsbørst (alt efter størrelsen på dine tandmellemrum). Daglig god mundpleje er forløberen for at bevare dine tænder længst muligt.

VH Johan
Tandplejeinformation.
spoergjohan@tandplejeinformation.dk