Hjælp de ældre med at børste tænder

01 oktober, 2014

Hjaelp-de-aeldre-med-at-boerste-taenderHvordan bliver tandbørstehjælp en god oplevelse for både den ældre og for plejepersonalet?

Tandbørstning er ikke ”bare tandbørstning”. Rigtigt mange elementer spiller ind, når man som plejeperson for en ældre borger skal skabe de rette rammer for tandbørstningen. Det kan for plejepersonalet være en for intim og dermed grænseoverskridende plejeopgave, og på samme måde
finder mange ældre det upassende eller krænkende. Det er derfor meget vigtigt at tandbørstehjælpen kommer fra start på den rette måde.

Kom godt i gang:

– Sørg for at den ældre er orienteret om og giver tilsagn til tandbørstningen.

– Skab en situation hvor den ældre har kontrol og kan følge med i hvad der foregår. Mange ældre er svækket fysisk eller mentalt. Det betyder, at de ikke er lige så selvstændige eller har den samme kontrol, som da de var yngre. Det kan derfor føles ubehageligt at få børstet tænder fx. i lænestolen.

– Find derfor et sted at børste tænder, som den ældre selv ville have valgt, fx på badeværelset foran spejlet. Her kan den ældre genvinde kontrollen over for tandbørstningen og samarbejde med pleje personalet om det.

– Gør gerne de daglige tandbørstninger til en behagelig og fast vane sammen med den ældre.