Spørgsmål:

Jeg skriver til jer for at høre, om I har nogle ideer til tandbørstning hos dement.

Til daglig arbejder jeg på et demensafsnit og kan her møde udfordringer i forbindelse med den daglige tandbørstning.

Jeg bruger guidning, spejling og pictogrammer, men oplever, at det ikke altid lykkes med disse metoder. Derfor vil jeg høre, om I skulle have kendskab til yderligere modeller som jeg/vi kan gøre brug af.

På forhånd tak

Grethe L, SSA.

 

Svar:

Kære Grethe

Tak for dit spørgsmål.

Det kan være rigtigt vanskeligt at børste tænder/yde mundpleje på en demenspræget borger. Det er svært at give dig den ”rigtige” opskrift, da mennesker med demens reagerer forskelligt i forskellige situationer (men det ved du jo fra dit arbejde).

Et par af de værktøjer du bruger, virker for nogle borgere, andre kræver andre metoder. (Spejling i situationen kan være en god ide). Nogle steder har man haft held med at få borgeren til at samarbejde om tandpleje, når man (fast hver gang) sang en sang, der relaterede til situationen, fx ”Du skal børste dine tænder, hver gang du vasker hænder….”. Andre steder har man haft held til at få nogle af de demente, der er mest svære at nå, til at samarbejde ved forinden forsigtigt i et stykke tid at massere kinder/mundregion. Nogle gange kan man få lov til at anvende en elektrisk tandbørste (der jo er meget god at bruge i disse situationer) ved forinden at køre børstehovedet på borgerens håndryg, så han/hun kan vænne sig til lyden såvel som til de roterende bevægelser. – Men som du ved: det er for denne gruppe af borgere meget individuelt, hvad der virker.

Her er et par generelle råd:

– Sørg for at skabe tryghed, dvs. at borgeren kender den person, der skal yde mundpleje er vigtigt (Et kendt ansigt).

– Nogle borgere kan også acceptere, at der bruges en ”fingerbeskytter” til at sætte i mellem tandrækkerne. (Hvis borgeren ufrivilligt tygger sammen i forbindelse med mundpleje)

– Forklar langsomt og tydeligt (vis og fortæl) i detaljer. Sørg for at borgeren ved hvad der skal ske. (Man kan hurtigt komme til at være for hurtig i sin tilgang til opgaven)

– Tandbørstningen skal være så skånsom som muligt. (Se hvordan i vores nyhedsbrev nr. 5, som du finder på www.omsorgstandpleje.org). Du er velkommen til at skrive igen hvis du har yderligere spørgsmål. Rigtig god dag

 

Venlig hilsen

Johan Poulsen

Tandplejer

 

 

Se flere spørgsmål og svar i brevkassen