Spørgsmål:

Skal en protese en borger ikke ønsker at have i munden om natten ligge i vand? Og evt. hvorfor?

Med venlig hilsen

Lis Kjær Sørensen, Sygeplejelærer

 

Svar:

Kære Lis

Borgere skal som udgangspunkt ikke sove med proteser/protese i munden. Svamp i ganen og eller mundslimhinden kan opstå ved uhensigtsmæssig protesehygiejne (der kan komme, når du ikke tager protesen ud). Munden har så at sige brug for luft og “ro”. Jeg plejer at sammenligne det med, at man jo heller ikke sover med sko på om natten.

Hvis borgeren har en delprotese, så sker der også det at bøjletænderne (altså de tænder, som protesen er fæstnet på) bliver udsat for en for stor belastning, hvis protesen ikke tages ud og tænder/munden får “ro”. Der er ligeledes stor risiko for, at der kommer caries (huller), der hvor protesebøjlerne hæfter på tænderne.

Skal protesen ligge i vand?

Hvis man er 100% sikker på at en protese er børstet og er ren, kan den/de i princippet godt opbevares tørt om natten. Mange kommer dog protesen og delproteserne i vand, når de er rene (man skal ikke smider beskidte/ulækre proteser i vand), fordi en våd protese er mere behagelig at få i munden, end en der er tør. For at sikre den bedste hygiejne, kommer mange borgere deres protese i et glas med vand tilsat en rensetablet (Steradent). Det er dog stadig vigtigt at protensen/delproteserne er rengjort grundigt først.

Proteser skal altså helst ud af munden om natten. Proteserne skal rengøres dagligt med en protesebørste med flydende neutral håndsæbe.

Tak for dit spørgsmål. Du er velkommen til at skrive såfremt, du har yderligere spørgsmål. Du kan læse mere om rengøring af proteser på omsorgstandpleje.org: https://omsorgstandpleje.org/mundpleje-2/forebyggende-mundpleje/daglig-tandpleje-proteser/

Med venlig hilsen

Johan Poulsen
Tandplejer

 

Se flere spørgsmål og svar i brevkassen