Dårlig ånde er ofte lig med dårlig mundhygiejne

01 december, 2014

Daarlig-aande-er-ofte-lig-med-daarlig-mundhygiejneDårlig ånde er noget mange ældre borgere lider af. I langt de fleste tilfælde skyldes det, at mundhygiejnen ikke er god nok. Du skal derfor være meget opmærksom, hvis den ældre borger du plejer, lugter ud af munden.

Når mundhygiejnen er dårlig, opstår der ildelugtende svovlforbindelser fra de forrådnelsesbakterier, der sidder langs tandkødsranden, i tandmellemrummene eller på tungen. Det samme er tilfældet, hvis borgeren har ubehandlede huller i tænderne eller parodontose (med dybe tandkødslommer), eller hvis borgeren har en protese, der ikke bliver renset dagligt.

Andre årsager til dårlig ånde

Hvidløgsånde: Dårlig ånde kan komme, hvis man spiser mad med stærk lugt. Du kender fx den karakteristiske “hvidløgsånde” eller “kaffeånde”. Denne type dårlig ånde er som regel forbigående.

Medicin: Den mundtørhed som bl.a. medicinindtag kan medføre, kan også give dårlig ånde. Vores spyt er med til at skylde bakterier ud, og hvis vi ikke har nok spyt, får vi nemt dårlig ånde. Det er især medicin mod depression, der kan give tør mund.

Beskadigede spytkirtler: Hvis spytkirtlerne er beskadigede som følge af fx strålebehandling, kan der også opstå problemer med mundtørhed, og det kan i sidste ende forårsage dårlig ånde.

Infektioner: Infektioner i næse og bihuler, og sygdomme i luftveje og/eller sygdomme i mave-tarmkanal kan også være årsag til dårlig ånde.

Diabetes: Borgere med diabetes kan også få dårlig ånde. Ofte vil ånden lugte lidt af acetone (“ketonånde”).