Tilskud til tandbehandling til personer med sjældne sygdomme

29 april, 2015

Spørgsmål

Hej!

Kan I hjælpe mig, angående hvor jeg som Neurofibromatosis Recklinghausen-patient kan søge tilskud til tandlæge?
Jeg har svært ved at forklare min tandlæge, hvad min sygdom betyder.
Så derfor gerne en uddybende forklaring, som jeg kan tage med til ham angående tilskud.

På forhånd tak.

Carsten

Svar

Kære Carsten

Sygdommen Neurofibromatosis Racklinghausen kan relatere sig til tænderne med fx cystedannelser. Dvs. at der kan optræde fibromer i mundhulen, især i tungen. I sjældne tilfælde kan der opstå skævhed af underkæben, hvilket kan medføre en forkert bidefunktion. Dette kan måske være årsagen til øget risiko for huller i tænderne.

Men hverken jeg eller min tandlægekollegaer har nogle sinde oplevet, at dette har været tilfældet. Hvis du præsenterer dette svar overfor din tandlæge, og I efterfølgende er helt sikre på, at nogle af dine tandproblemer relaterer sig til sygdommen, så kan din tandlæge kontakte Odotologisk Videnscenter på Rigshospitalet. Her kan I søge om tilskud, hvis det altså kan bevises, at din tandlidelse er relateret til din sygdom. Dette kan dog være svært at bevise, hvis du også har andre lidelser i munden, der ikke er relateret til din sygdom fx parodontose eller caries.
Du kan også selv kontakte Odontologisk Videnscenter og før du skal til tandlæge, høre dem ad, hvad deres erfaringer er.

Håber, det var svar nok

Med venlig hilsen

Johan Poulsen
Tandplejer

Kontakt til odontologisk Videnscenter: https://www.rigshospitalet.dk/afdelinger-og-klinikker/hovedorto/tand-mund-kaebekirurgisk-klinik/enheder-i-klinikken/odontologisk%20videncenter/kontakt/Sider/default.aspx

Du kan læse mere om Neurofibromatosis Racklinghausen her :http://www.sjaeldenborger.dk/picture/upload/file/Medicinske%20fakta%20-%20NF1%20II.pdf