Spørgsmål

Kære Johan

Jeg fik konstateret diabetes 2 for godt 2 år siden. Der tilmeldte jeg mig et kursus som Vejle Kommunes sundhedscenter afholdte. I løbet af dette utrolige gode kursustilbud tabte jeg mig ca. 10 kg. Derved faldt mine diabetes-tal til det normale igen, men jeg har jo stadig sygdommen, selvom symptomerne er væk.

I januar sidste år fik jeg imidlertid sygdommen Muskel/arterie-gigt. Denne sygdom kan kun behandles med bimyrebarkhormon (Predisolon) og jeg fik en stor dosis af dette, mens jeg var indlagt på Vejle Sygehus. 4 timer efter behandlingen var symptomerne på sygdommen væk, jeg følte mig rask og blev udskrevet. Imidlertid viste det sig at denne medicin har en stor indflydelse på blodsukkeret. Jeg fik det derefter dårligere og dårligere og måtte indlægges igen after en uge. På daværende tidspunkt var mit blodsukker steget til 48, hvilket jo er 10 gange højere end normalt, med dermed følgende bivirkninger. Jeg blev sat i behandling med insulin, som efter ca. 3-4 måneder fik mit blodsukker tilbage til normalen igen. Under forløbet med mit ekstreme høje blodsukker blev der dannet stoffet Ketin, som er en form for syre i blodet. Dette var/havde så stor indflydelse på min krop at mine tænder bl. a. tog skade. 4 tænder kunne repareres og 3 tænder var så beskadigede, at de måtte trækkes ud. Disse tænder mangler jeg nu, da jeg ikke tygger optimalt.

Jeg har i denne tid konsulteret min tandlæge, som kan anbefale en løsning med een bro i den højre overmund samt 2 implantater i den venstre undermund, ifølge div. røntgenbilleder. Dette er imidlertid en dyr løsning med min økonomi. Jeg er herefter blevet opmærksom på at Regionen kan yde tilskud til tandbehandlingen ved sjældne sygdomme, som min jo må siges at høre under. Dette tilskud vil jeg hermed søge om at få, så jeg kan få mine tænder ordnet igen. De var inden mit sygdomsforløb i den bedste stand selvom jeg er fyldt 65. Jeg arbejder stadig og er dermed med til holde samfundet i gang.

Mange hilsener fra

Hans

Svar

Kære Hans

Tak for din mail. Jeg har rådført mig med mine tandlægekollegaer. Muskel/arterie-gigt hører ikke umiddelbart ind unde kategorien ”sjældne sygdomme”, når vi taler tilskud til tandbehandling. Sygdommen skal desuden være medfødt og det er erhvervede sygdomme, som du har. En sjælden sygdom skal desuden findes hos mindre end 100 personer pr. million.

Det er dog meget uheldigt, at dine tænder har taget skade som følge af dit sygdomsforløb og din indlæggelse. Du kan henvende dig i din kommune (borgerservice) og forhøre dig vedr. tilskud til tandbehandling.

Med venlig hilsen

Johan Poulsen
Tandplejer

Spoergjohan@tandplejeinformation.dk

Se flere spørgsmål og svar i brevkassen