Atypisk reaktion på røntgen hos tandlægen

02 oktober, 2015

Spørgsmål:

Kære Johan

Jeg har pludseligt fået rigtig mange tandproblemer og burde have ekstensiv røntgenundersøgelser, men min tunge reagerer atypisk på røntgen. Dæklaget forsvinder helt et døgns tid og dannes kun langsomt og sparsomt igen, og jeg får smertende revner i tungen. Jeg har en geografisk tunge. Kan man her eller i f.eks. Sverige eller andetsteds i udlandet undersøges til dels uden ioniserende røntgen, så jeg måske kan nøjes med en enkelt røntgenundersøgelse?

I den ene side i undermunden går tænderne løse på grund af lange tandhalse og i den anden side kunne det tyde på, at jeg har rodbetændelse i en eller flere tænder. Jeg føler mig som den berømte lus mellem to negle. Jeg er 75 år gammel.

På forhånd tak for et råd.

Med venlig hilsen

B.

Svar:

Kære B.

Først og fremmest tak for din e-mail.

Jeg har forhørt mig hos vores eksperter, og den sammenfattende vurdering er denne:

Der synes ikke at være en sammenhæng i mellem geografisk tunge og røntgen (stråle)behandling/påvirkning. Men stress-faktorer og psykisk ustabilitet mistænkes for at have indflydelse på tilstandens opståen.

Det er heller ikke os bekendt, at der skulle eksistere en “særlig” form for røntgen til almindelig klinisk brug. Desværre.

Desuden skal det nævnes, at lange tandhalse ikke nødvendigvis medfører løsning af tænderne. Løsningen må nok tilskrives almindeligt fæstetab grundet en nuværende eller tidligere tilstand med parodontose. Hvordan vil du for nuværende vurdere din egen mundhygiejne? Og har du tandkødsblødning, når du børster dine tænder?

Med venlig hilsen,

Johan, Tandplejer.


 

Spoergjohan@tandplejeinformation.dk 

Se flere spørgsmål og svar i brevkassen