Spørgsmål

Kære Tandlæge i Omsorgstandplejen.

Jeg skriver til jer for at få min mor koblet på ordningen om at I kan komme på besøg og give min mor et tandeftersyn.

Min mor flyttede til på plejehjem i april 2015. Hun ville ikke være med i ordningen om tandeftersyn, da hun ikke mente, det var nødvendigt, fordi hun have gebis. Dette gebis har hun haft i mange år uden problemer, synes hun.

Hun fik konstateret kræft i knoglemarven (myelomatose) i marts måned. Det betyder, at hun har tabt en del kilo, samt været i kemo (pilleform) det sidste halve år. Hun har døjet med svampeangreb i overmunden, som er blevet behandlet med forskellige salver uden den store effekt.

Nu har familien overtalt hende til at sige ja tak til tandplejetilsyn hos jer. Dette synes hun også selv nu, at det er en god ide.

Derfor henvender jeg mig til jer, i håb om, at I kan hjælpe.

På forhånd tak.

MVH Datter

Svar

Kære Datter

Jeg har sendt din henvendelse til din mors kommune og de vender tilbage hurtigst muligt. Du kan også læse om kommunens omsorgstandpleje, samt priser i “fold-ud-menu” på https://omsorgstandpleje.org

Jeg synes det er en rigtig god ide, at du får din mor tilmeldt omsorgstandplejen. Når borgere kommer på plejehjem eller plejecentre, viser undersøgelser, at det er de færreste, der har den mentale og fysiske evne til forsat selv at kunne varetage en tilstrækkelig mundhygiejne, herunder også protesehygiejne. Faktisk har 80 % af borgerne på plejehjem og plejecentre i gennemsnit behov for hjælp til deres mundhygiejne. Det er kun 10 % af borgerne som er klar over, at de faktisk har dette behov.

Mange sygdomstilstande kan ofte ses i munden, før de ses andre steder på kroppen. Der er herudover en række følgesygdomme, som kan opstår, hvis borgere har protesesvamp i munden, som kommer af dårlig mundhygiejne.

Dårlig mundhygiejne kommer ofte “snigende” stille og roligt, uden hverken borger eller plejepersonale nødvendigvis er bevist om udviklingen.

Der er altså mange gode grunde til at få efterset mundhulen og sine proteser, også selv om man “kun” har proteser.

Med venlig hilsen

Johan Poulsen
Tandplejer