Hvornår har en person brug for hjælp?Sundhedsstyrelsen skønner, at ældre, der dagligt får hjemmehjælp i fire timer eller mere, er i målgruppen for at blive visiteret til omsorgstandpleje. Hvis en person er for svækket til selv at gå i bad eller tage tøj på, er det sandsynligt, at han/hun også har brug for hjælp til den daglige tandpleje. De fleste, der i dag kommer på plejehjem, er så svækkede, at de har brug for hjælp til personlig pleje, og dermed også til den daglige tandpleje. Synlige tegn på dårlig mundhygiejne er belægninger på tænderne, blødende tandkød (tandkødsbetændelse) og at tandbørsten ofte er tør.

Social- og sundhedspersonale eller pårørende kan hurtigt teste en ældre persons motoriske og kognitive kompetencer ved at iagttage, om den pågældende kan:
*   Snøre sko
*   Tørre sig efter toiletbesøg
*   Skrive sit navn

En tommelfingerregel er, at kan en person ikke udføre en eller flere af disse dagligdags opgaver, har den pågældende brug for hjælp til den daglige tandpleje.
Personale og pårørende bør være meget opmærksomme på, at et ældre, svækket menneske får den nødvendige hjælp i tide. Ellers kan der meget hurtigt opstå uoprettelige skader. Sørg for, at den pågældende bliver visiteret til daglig tandpleje, og at behovet for hjælp til denne opgave bliver registreret i pleje- eller døgnrytmeplanen.

Kilde: Ældreforum - Brochuren "Sunde tænder - hele livet".