Spørgsmål:

Kære Johan

På vores seneste kursus i forebyggende tandpleje i Varde spurgte en af vores kursister om, hvorfor det er OK, at anbefale at bruge glycerin til fremstilling af kunstigt spyt, når der nu er sukker i glycerin.

– På hvilken måde der er sukker i glycerin?

– Hvorfor det er OK at bruge det til kunstigt spyt

På Forhånd Tak

Tim


Svar:

Kære Tim

Det korte svar er,  at bakterierne ikke kan nedbryde glycerin (glycerol), som de kan med almindeligt sukker. Derfor er det ok at bruge glycerin i kunstigt spyt.

Jeg har rådført mig med en af de førende professorer inden for tandsundhed på Københavns Universitet. Han forklarer her, på hvilken måde, der er sukker i glycerin:

Ja, glycerin anvendes i masser af fødevarer og kosmetiske produkter, og også i tandpasta og mundskyl. Det har omkring 60% sødme i glycerin til sammenligning med almindeligt sukker. Bakterierne i plak kan ikke nedbryde glycerin, da der er et triglycerid med “kun” tre kulstofatomer. Xylitol (der bliver brugt til sukkererstatning i fx tyggegummi) har fem kulstofatomer (pentital) og kan heller ikke brydes ned af bakterierne. De sukkerarter, som bakterier derimod rigtig godt kan lide, fx sukrose, fruktose, glykose etc., har alle seks kulstofatomer. Så det afhænger altså af størrelsen, eller snarere den kemiske struktur, om en sukkerart giver caries eller ej / Svante

Med venlig hilsen

Johan Poulsen
Tandplejer

Se flere spørgsmål og svar i brevkassen