Spørgsmål

Hej

Jeg er 65 år, og jeg har og har haft paradentose i mange år. Nu er en tand begyndt at være løs. Hvad kan der gøres, når og hvis den falder ud eller bliver fjernet?

Jeg er nervøs for, at andre tænder begynder at flytte sig. Jeg fik tandregulering og kæbeoperation for ca.15 år siden og har stadig retainere. Det er fireren i undermunden, der er løs.

Mvh Nora

 

Svar

Kære Nora

Det er altid svært at bedømme specifikt hvad der er af muligheder i forhold til behandling/forebyggelse hos den enkelte, da dette vil kræve en grundig undersøgelse af din tænder og kæbe.

Når parodontose først har udviklet sig til det stadie hvor tanden/tænderne er begyndt at blive løse, er der desværre sjældent så meget at gøre. Det drejer sig i første omgang om, at forsøge at undgå at yderligere tænder bliver løse. Der findes en række af muligheder i forhold til at erstatte den tabte tand/tænder, som helt afhænger af hvordan de øvrige forhold er i din mund. Er eksempelvis nabotanden også ramt af parodontose, kan det være svært at lave en holdbar ”broløsning”, ligesom implantater vanskeligt kan sættes fast i kæben, hvis der ikke er så meget knogle tilbage?

Herudover findes også en række muligheder i form af proteseløsninger, som igen afhænger af hvordan dine forhold i munden er.

Mit råd til dig ville være, at opsøge et par tandlæger, uafhængigt af hinanden og spørge ind til hvilke mulige behandlinger de kan tilbyde dig i forhold til din specifikke situation.

Endelig skal det også nævnes (hvilket du nok ved), at forebyggelse i forhold til at standse yderligere udvikling af parodontose er alfa og omega. Her tænker jeg på ekstra grundig hjemmetandpleje i form af korrekt tandbørstning, 2-3 gange dagligt og supplerende brug af interdental-tandbørster (mellemrums). Rygning har vist sig af have betydning i forhold tiludvikling af parodontose, hvor dette (også af flere årsager), bør undgås. Regelmæssige tandrensninger hos din tandplejer/tandlæge bør ligeledes prioriteres.

Med venlig hilsen
Maiken Gylche
På vegne af Tandplejer Johan Poulsen