Spørgsmål

Jeg stammer rigtig meget, og kan ikke snakke i telefon, så håber det er i orden, at vi skriver sammen.

Jeg har jer ikke som tandlæge, men vil rigtig gerne høre en vurdering fra en anden tandlæge.

Jeg har fået en refleksfrigørende bidskinne af hård plast. I dag hos tandlægen sleb han lidt på den. Men den er stadigvæk stram at sætte på. Det føles som om den trykker tænderne og der er et pres i dem. Den er også meget ubehagelig at tage af. Den sidder meget hårdt fast og er bange for at knække tænderne når jeg tager den af.

Jeg ved den selvfølgelig skal sidde fast, men skal det føles ubehageligt?

Jeg fik den fordi mine tænder nogle gange er ømme og har det sidste stykke tid haft flere isninger og jag i dem end jeg før har haft. Det er vist ikke fordi at jeg skære tænder men det kunne være mine tyggemuskler. Derfor prøver vi med bidskinnen nu.

Men synes bare den er ubehagelig. Jeg ved den skal trykkes på plads og at tænderne nok kan holde til mere end man regner med, men det tryk og pres som kommer på tænderne er bare meget ubehageligt. Er også bange for hvis den skulle kunne skubbe mine tænder så jeg får skævt bid eller sådan noget i det lange løb.

Men hvad tænker I? Skal sådan en bidskinne sidde hårdt fast og være svær at tage af tænderne igen? Håber I vil give jeres vurdering.

Mvh.
Thomas

 

Svar

Kære Thomas.

Tak for din mail.

Det er altid meget svært at besvare spørgsmål, som vedrører specifikke forhold ift. en tilstand i munden hos en specifik person; det kræver en individuel undersøgelse ift. den enkelte sag, før en tandlæge kan udtale sig.

Jeg har dog undersøgt emnet lidt og spurgt ind til emnet hos kollegaerne.

Det er korrekt, at sådan en bidskinne skal sidde rigtigt godt fast på tænderne, så den ikke tabes i løbet af natten. Dog skal det selvfølgeligt være muligt, at frigøre den fra tænderne, uden det skal være forbundet med store gener.

Det fremgår ikke af din mail, hvor lang tid du har haft din bideskinne. Det er imidlertid helt normalt, at man de første 14 dage kan opleve ømhed fra tænder, både ved brug af en ny bidskinne, men også når man eksempelvis skal have rettet tænder og får ”bøjle på”.

Jeg vil dog råde dig til at kontakte din tandlæge igen, såfremt ømheden ikke aftager efter 14 dages regelmæssigt brug af din bidskinne.

Med venlig hilsen
Johan Poulsen
Tandplejeinformation.

 

Spørgsmål 2

Hej Johan

Mange tak for svaret. Må jeg stille dig et sidste spørgsmål. Jeg troede kun at bidskinner forhindrede at man sled på tænderne. Jeg har jo ikke skævt bid eller skære tænder, men vi prøver den som sagt fordi mine tænder nogle gange bliver ømme. Min tandlæge sagde, at den kunne ændre tændernes position. Det vidste jeg ikke, at den gjorde.

Jeg tænker, at hvis jeg stopper med bidskinnen igen, vil det så gøre mere skade end gavn? For eksempel at tænderne går tilbage i deres normale stilling, eller at de bliver løse eller jeg får skævt bid
eller skære mere tænder? Jeg tænker bare, om bidskinnen kan forårsagde ubehagelige bivirkninger, hvis man stopper med at bruge den igen.

Mvh.
Thomas

 

Svar 2

Kære Thomas

Bidskinner kan have flere funktioner alt efter hvad de skal behandle/lindre for. Der kan udover aflaste for slitage på tænderne også være tale om ”tandpres” hvor skinnen gør. at man ikke
belaster selve tænderne og eller kæbemusklerne.

Som tidligere nævnt, er det meget vanskeligt at vejlede omkring specifikke patienttilfælde, fordi vi alle sammen er forskellige og at det derfor kræver en undersøgelse af dine tænder, kæbe og kæbemuskler forend at det er muligt at komme med et konkret svar ift. dit spørgsmål om hvorvidt dit brug af bidskinne vil kunne forårsage gener eller skader på dine tænder.

Umiddelbart tænker jeg ikke, at du har grund til bekymring, da du sikkert løbende går til kontrol hos din tandlæge og får undersøgt tænderne og eller effekten af forløbet med din bidskinne.

Jeg tror, at når du anvender din bidskinne om natten, så er det sådan at den aflaster det pres der normalt vil være på tænderne, når du ubevidst presser tænder om natten. Når du ikke bruger din skinne i dagtimerne vil din kæbe/tænder forblive i den position den/de plejer at være i.

Jeg synes du bør kontakte den tandlæge som har fremstillet din bidskinne og bede om yderligere forklaring såfremt du har spørgsmål ift. din specifikke situation vedr. brug af bidskinnen og så skal du selvfølgelig være opmærksom på, hvis du begynder at få gener ved brug af skinnen.

Med venlig hilsen
Johan Poulsen