Spørgsmål

Hej

Jeg skriver til dig da jeg har nogle spørgsmål ang min mor på 70 år, hun blev alvorlig syg for ca 2 mdr siden. Hun har dog fået det bedre, men nu kan hun ikke passe sin protese i overmunden og nu kan hun kun spise blød kost. Så mit ene spørgsmål er om I også kommer ud på hospitalet da min mor stadig ligger på Hvidovre Hospital og skal være der i en del tid endnu. Hvad vil prisen være hvis i køre ud til Hvidovre Hospital?

Mit andet spørgsmål er, at jeg har hørt at ens gummer bliver ved med at forandre sig indtil min mor er helt ovre sin sygdom og så kan det jo ikke betale sig at få den lavet nu?

På forhånd tak.

Hilsen Lonny

 

Svar

Kære Lonny

Det er altid vanskeligt, at give råd ift. specifikke patienttilfælde, da rigtigt mange parametre spiller ind og det vil altid kræve en individuel undersøgelse af forholdene omkring hver enkelt patient tilfælde, for at kunne udtale sig helt specifikt.

Når det så er sagt, er det vores erfaring mange borgere/patienter ifm. med et funktionstab/nedsættelse oplever ændringer omkring deres forhold i munden, herunder protesebrug. Der kan som sagt være mange ting som har betydning, når man ikke længere kan passe sin protese, ikke kun vægttab.

Ændring i medicinering som forårsager mundtørhed, som betyder at protesen ikke længere er behagelig at have i munden (der kan dannes tryksår), men også hvis der har været en kognitiv funktionsnedsættelse (blodprop, demens eller lign.), kan dette have betydning for tunge og muskler i munden ift. protesebrug.

Mit råd til dig vil i første omgang være, at vente med større tandbehandling/protesebehandling, indtil din mor er fuldstændig udredt og til hun er kommet hjem igen. Et vægttab kan også være midlertidigt og måske tager din mor på igen efter sit sygdomsforløb?

Hvis protesen ikke længere passer, har tandlægen mulighed for at lave en “midlertidig sål” til protesen, som er en forholdsvis nem opgave, også ved et hjemmebesøg. Indtil din mor kommer hjem er der også mulighed for at supplerer op med proteselim i små mængder (fjernes igen ved protesebørstning dagligt).

Hvis din mor ikke er tilmeldt omsorgstandpleje i den kommune hun bor i, kan du læse mere om Omsorgstandplejen på linket her: https://omsorgstandpleje.org/omsorgstandpleje/

Et alternativ til kommunernes omsorgstandpleje er Hjemmetandlægen. De har kontrakt med en del af landets kommuner, hvor de yder omsorgstandpleje for kommunens borgere. De yder endvidere også omsorgstandpleje til en del private borgere, der ikke kan blive tilmeldt kommunens Omsorgstandpleje. Hvis din mor ikke er tilmeldt kommunens Omsorgstandplejen kan I kontakte Hjemmetandlægen for en snak om priser og om et evt. hjemmebesøg.

Læs evt. mere på Hjemmetandlægens hjemmeside her: https://hjemmetandlaegen.dk/private-patienter/

Med venlig hilsen
Maiken Gylche
På vegne af Tandplejer Johan Poulsen