Spørgsmål

Da jeg har paradentose, har jeg fået at vide, at det er godt at skylle med klorhexidin. Men hvor ofte er det godt at gøre det ? Skal det være i stedet for en tandbørstning ? I hvor lang tid kan man bruge klorhexidin ?

Jeg håber i kan hjælpe, da jeg gerne vil holde paradentosen nede.

Venlig hilsen fra – Nete.

 

Svar

Kære Nete

Tak for din mail. Det er altid svært at rådgive præcist omkring hvad der kan være den bedste løsning i forhold til den enkeltes ”mundplejesituation”, da det kræver et indgående kendskab til de specifikke ”forhold” du har i din mund, samt hvilken grad din parodontose har udviklet sig til.

Helt overordnet kan jeg give din følgende råd:

Stoffet klorhexidin virker bakteriehæmmende i mindre koncentrationer og bakteriedræbende i højere koncentrationer. Dog kan mundskyllevæske med klorhexidin aldrig stå alene, men skal suppleres med daglige grundig mekanisk tandpleje. Dvs. korrekt udført tandbørstning, suppleret med mellemrumstandbørste og / eller tandtråd, alt efter hvor store tandmellemrum du har.

Klorhexidin kan være et supplement til din daglige mundpleje, så længe du har tandkødsbetændelse (blødende, rødt, irriteret tandkød). Hvis du allerede har en rigtig god mundpleje og du ikke har tandkødsblødning, kan jeg ikke umiddelbart se nogen grund til at du bør anvende klorhexidin dagligt.

Altså er den vigtigste indsats du kan gøre for at bremse din parodontose, at børste dine tænder grundigt minimum 2 gange dagligt og supplere med brug af mellemrumstandbørster.

Når og hvis du bruger klorhexidin-mundskyllevæske, skal du følge den vejledning som følger med produktet. Der vil oftest stå noget i retning af, at du skal skylle munden med skyllevæsken i 1 min og at du ikke skal børste tænder umiddelbart før eller efter du anvender skyllevæsken, da indholdet i tandpasta forringer klorhexindins effekt. Der vil sikker også stå, at klorhexidin giver misfarvninger på tænderne, men at misfarvninger forsvinder når du ophører med at anvende præparatet.

OBS: Vær opmærksom på at rygning kan være med til at forværre din parodontose.

 

VH
Johan
Tandplejer
Tandplejeinformation