Spørgsmål:

Kære info

Min mand er kommet på plejehjem, og jeg har store problemer med at få personalet til at forstå, at protesen SKAL tages ud om natten.
De har oven i købet sagt, jeg umyndiggør ham! Jeg er hans værge. Han vil gerne selv have protesen ud.
Vil I svare mig, hvad der er bedst for ham mht protesen.

Med venlig hilsen
Brevkasse spørger

 

Svar:

Kære Brevkasse spørger

Tak for din mail.

En tandprotese (en del eller helprotese), er et fremmedlegeme, som vi “sættet ind i kroppen”. Det er derfor ikke naturligt for kroppen, at en tandprotese konstant sidder i munden. Munden (slimhinderne), evt., tilbageværende tænder har brug for “ro” en gang imellem. Hvis man ikke tager sin protese ud af munden om natten, plejer vi at sammenligne det med, at det svarer til at man sover med sko og strømper om natten. I begge tilfælde vil der opstå lugt, svamp og hudproblemer på et tidspunkt.

Når vi taler om ældre og eller svækkede borgere, som er afhængige af andres hjælp til personlig pleje, er der endnu flere gode argumenter for, at man ikke bør sove med sin tandprotese i munden om natten. Rigtig mange ældre- og svækkede borgere har nedsat motoriske evner, hvilket vanskeliggøre tand- og protesepleje og evnen til at varetage denne. Herudover kan nævnes, at medicinbrug kan medføre mundtørhed, og endelig kan borgere med demens have kognitive problemer med at huske om de har udført den daglige tand- og eller protesepleje.

Så altså, summa summarum, det anbefales, at man ikke har sin tandprotese i munden natten over og når du så samtidig skriver, at din mand gerne vil have protesen ud om natten, så kan jeg ikke se at det skulle være et problem.
Er din mand tilknyttet den lokale omsorgstandpleje? Hvis ja, kan du tage kontakt til omsorgstandplejen og bede dem tale med social- og sundhedspersonalet på din mands plejehjem.

Håber du kan bruge mit svar.

 

Med venlig hilsen
Tandplejer
Johan Poulsen