Spørgsmål:

Hej Johan

Hvor ofte bør man skifte tandbørste hos plejehjemsbeboere, der får børstet tænder 2-3 gange om dagen?

Med venlig hilsen
Malene, Sygeplejerske

 

Svar:

Kære Malene.

Tak for din mail.

Det er meget individuelt fra borger til borger ift. hvor hurtigt en tandbørste slides. Nogle borgere trykker hårdt når de børster og andre ”bider” tandbørsten (bevidst eller ubevidst). Herudover kan der også være forskel i hvor hård og hvordan den person som børster tænder på en anden, anvender tandbørsten i relation til hvor hurtigt den slides. Endelig er der faktisk også forskel kvaliteten af tandbørster, nogle er simpelthen mere holdbare.
Mit råd til dig vil være, at en tandbørste, medmindre den slides jf. ovenstående meget hurtigt, bør skiftes hver 3 mdr., om end, så i forhold til de hygiejnemæssige aspekter. En slidt tandbørste børste heller ikke tænderne ordentlig rene. Nogle manuelle og el-tandbørster har såkaldte ”slidindikatorer”, hvor man kan se hvornår det er tid til at skifte tandbørsten ud.

Håber du kan bruge mit svar og ellers er du meget velkommen til at skrive igen.

Med venlig hilsen

Johan, Tandplejer