Spørgsmål:

Hej

På mit arbejde har jeg lagt mærke til borgerne har problemer med deres tandpasta, der skummer for meget, var engang på et kursus hvor der blev talt om Zendium var godt da det ikke skummer så meget.
Har i et materiale jeg kan bruge til mine kollegaer og de pårørende der køber tandpasta til de indlagte borgere.
Også hvad der bruges til gummer, proteser.

Venlig hilsen Kirsten

 

Svar:

Kære Kirsten

Tak for dit spørgsmål. Jeg starter med at fortælle dig at ”skumdanneren” i tandpasta hedder i mange tilfælde ”Sodium lauryl sulfate (SLS). Stoffet har ikke anden virkning end, at det får tandpastaen til at skumme. Det giver derfor ikke renere tænder.

Hvis folk er tilbøjelig til at få blister i munden, eller har tendens til sarte slimhinder (herunder mundslimhinden), vil jeg råde til, at de bruger en tandpasta uden SLS. Jeg har selv erfaring med ældre borgere som har fortalt mig, at de ikke kunne tåle de ”stærkt smagende og ofte meget skummende tandpastaer. Det korrekt som du skriver at bl.a. Zendium ikke er så skummende og det er fordi de ikke indeholder (SLS). Jeg er ligeledes bekendt med, at flere at Zendiums produkter er svanemærkede.

Vi anbefaler, at borgeren ikke sover med protesen/proteserne i munden natten over, samt at protesen skyldes efter hvert hovedmåltid. Proteserne bør børstes med en protesetandbørste (under rindende vand og med flydende neutral håndsæbe morgen og aften. Protese kan enten opbevares i et bæger med rent vand eller tør når den ikke er i munden.
Gummerne kan renses med en ”swap” dyppet i vand. Alternativt kan en gangvaskeklud (våd), ruller om en finger, anvendes til at vaske borgers gummer mundslimhinde for mad- og medicinrester. Mange gange er det nok at tandløse borgere skyller munden med vand, når proteserne er ude af munden. Dog skal tandløse borgers mundslimhinde løbende efterses for mad- og eller medicinrester ligesom borgeren bør efterses en gang årligt af en tandlæge ift. slimhindeforandringer.

Jeg har desværre ikke kendskab til materiale eller foldere som handler om anbefalinger ift. Tandpasta, men håber alligevel på at mit svar har hjulpet dig.

 

Med venlig hilsen

Johan Poulsen, Tandplejer